Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska nie jest w zasadzie dietą tymczasową – idealnie nadaje się do stosowania jej przez resztę życia. Jak twierdzą sami badacze, jest to najlepsza dieta dla każdego człowieka, ponieważ jest bogata w błonnik oraz w witaminy. Pozwala na zachowanie nie tylko wymarzonej sylwetki, ale także na zachowanie dobrej formy i zdrowia przez długie lata. W czym tkwi sekret sukcesu tego sposobu odżywiania?

Przede wszystkim w tym, że ważnymi elementami tej diety są ryby, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli te kwasy, które są przyjazne człowiekowi. Dieta śródziemnomorska dostarcza nam również witaminy, zwłaszcza w postaci owoców oraz warzyw. Kolejnym istotnym składnikiem tego sposobu odżywiania są rośliny strączkowe, makaron oraz ryż, które są źródłami błonnika, białka oraz soli mineralnych.

Warto jednak pamiętać, że są to składniki kaloryczne, dlatego warto zachować umiar podczas komponowania posiłków z tym pożywieniem. Dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej możliwym staje się zrzucenie aż czterech kilogramów w ciągu miesiąca i to bez wyrzeczeń oraz drakońskich zasad, które wyniszczają organizm. Do diety śródziemnomorskiej warto również włączyć ciemne pieczywo w miejsce białego – ciemne pieczywo zawiera w końcu więcej błonnika i minerałów niż jego biała odmiana. Stosując dietę śródziemnomorską można także spożywać orzechy oraz suszone owoce, jednak tutaj też należy zachować umiar, ponieważ są to produkty o wysokiej zawartości kalorii.

Co więcej, oryginalnym składnikiem śródziemnomorskiego sposobu odżywiania, niespotykanym w innych dietach, jest picie wytrawnego wina, które skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Powinniśmy natomiast unikać czerwonego oraz białego tłustego mięsa, a także słodyczy bogatych w puste kalorie.